
1 dl krossade linfrön
2 dl vatten
2 msk rapsolja
4 dl mild lättyoghurt
50 gram jäst
2 dl finhackade färska jordgubbar
1 tsk salt
2 msk flytande honung
1 dl finhackad basilika
9 dl dinkelmjöl
1-2 dl grahamsmjöl
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Bland solroskärnor, linfrö och vatten i en stor bunke och låt svälla ca 45 minuter. Blanda sedan lättyoghurt och rapsolja i en kastrull och värm försiktigt på låg värme till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i den ljumma blandningen och rör ut den ordentligt. Häll sedan över blandningen i den stora bunken och rör samman solrosblandningen med yoghurtblandningen. Tillsätt övriga ingredienser men vänta med mjölet till sist. Rör ner mjölet i omgångar lite i taget. Låt degen jäsa under handduk ca 30 minuter. Smörj två limpformar med rapsolja och dela den jästa degen i två lika stora delar. Lägg vardera delen i varsin form. Jäs ytterligare 20 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. Låt svalna på galler innan servering.
www.nlife.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar