måndag, december 01, 2008

Glögg mys

hade jag och min älskling igår på 1:a advent. Jag tycker dock inte om glögg så jag provade varm vanilj- och äppelcider, fanns med som recept i den förra buffé. Personligen tyckte jag den var för söt, men att doppa pepparkakor i gick alldeles utmärkt.

Varm vanilj- och äppelcider;
Ett värmande alternativ till glöggen för den som inte vill ha alkohol. Gudomligt god och busenkel att göra!

Ger ca 10 glas
2 flaskor äppelcider (à 750 ml)
2 kanelstänger
1 vaniljstång

Gör så här;
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud på svag värme i ca 20 minuter. Ta bort kanel- och vaniljstängerna och servera genast. Vill man kan man spetsa med 2 dl vodka:-)

Har även provat Nigellas Chokladkola med pistaschnötter. Jag är dock inte jätte förtjust i mörk choklad så jag tror jag ska göra om detta receptet fast med ljus choklad, alternativt göra en sats med 50 - 50.

Chokladkola med pistaschnötter;
Passsar lika bra efter kaffet som till glöggmyset eller som en liten present i en fin kartong. Nigella kallar dem fudge.

Ca 60 bitar;
350 gram mörk choklad (minst 70 % kakao)
1 burk kondenserad mjölk (400 gram)
30 gram smör
150 gram pistaschnötter
salt

Gör så här;
1) Hacka choklad. Lägg den, kondenserad mjölk, smör och 1 krm salt i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt och rör om tills det har smält.
2) Lägg nötterna i en plastpåse och krossa dem grovt med en brödkavel.
3) Tillsätt nötterna i den smälta choklad och rör om. Häll upp smeten i 2 formar à 15 x 20 cm och släta till ytan.
4) Låt svalna och ställ in i kylskåpet tills den har stelnat. Skär i rektangulära bitar. Förvaras med fördel i frysen, behöver bara tinas en kort stund.

Bara att testa! Som sagt recepten hittade jag i tidningen buffé som jag får från ICA.



Inga kommentarer: