torsdag, januari 31, 2008

Morgonpromenader och fettförbränning

Jag har just nu inte så mycket för mig om dagarna så jag fördriver mestadels tiden med att surfa runt på internet, försöker hitta olika utbildningar/yrken som jag skulle kunna tänka mig. Hur som helst så snubblade jag över denna artikeln.

Morgonpromenader och fettförbränning ( http://www.halso.info/morgonpromenader.html)
Av; Matti Kolu, publicerad 27/07/2005

Joakim Axelsson och Pontus Olander vid Idrottshögskolan hade undersökt hur stor påverkan frukosten hade på just morgonpromenadernas fettförbrännande effekt. Morgonpromenader är ju något som ofta rekommenderas för den som vill bränna fett. Men hur effektivt är nu då detta?

I studien, som skedde inom ramen för en C-uppsats, deltog tio vältränade studenter från Idrottshögskolan - sex män och fyra kvinnor. De deltagande kvinnorna åt alla lågdoserande p-piller.
Innan testet drogs igång fick försökspersonerna först arbeta med varierande belastning på ett löpband samtidigt som deras syreupptagningsförmåga mättes. Det förberedande testet gjordes för att man skulle kunna bestämma den hastighet på löpbandet som motsvarade 30% av försökspersonernas maximala syreupptagningsförmåga (VO2max).


Man kom fram till att 30% av V20max motsvarade en hastighet på 5,9-7,3 km/h, beroende på vilken försöksperson det handlade om. Under själva testet fick de deltagande studenterna sedan promenera vid den, för dem individuellt anpassade hastigheten, som motsvarade 30% av V20max. Det här skedde under 60 minuters tid vid två olika tillfällen.

Under det ena tillfället kom de till försökslabbet efter att ha fastat i 10-12 timmar. Vid det andra testet fick deltagarna äta en frukost 1 timme före promenaden. Frukosten innehöll 15% av försökspersonernas rekommenderade dagliga energiintag (70%E kolhydrater, 15%E protein och 15%E fett).

Fria fettsyror
Resultaten då? Tittar man på nivåerna av fria fettsyror (FFA, free fatty acids), så var de högre under promenanden före frukost än efter frukost (0,51 vs 0,19 mmol/l). Jämfört med männen uppvisade kvinnorna något högre FFA-värden under promenaden som gjordes på tom mage (0,58 vs 0,46 mmol/l).

Det fanns däremot inga könsskillnader vad gäller FFA-nivåerna under promenaden som utfördes efter att försökspersonerna hade fått äta frukost.

Energiomsättning
Både männens och kvinnornas energiomsättning var lite högre under "efter-frukost"-promenaden. Nyckelordet här är lite, på tom mage förbrukade försökspersonerna (i genomsnitt) 345 kcal under den entimmeslånga promenaden, jämfört med 356 kcal under promenaden efter frukost... en skillnad på drygt 10 kcal alltså. ;-)

Kollar man på männens och kvinnornas resultat för sig förbrukade männen ungefär 100 kcal mer under båda promenaderna än kvinnorna (~300 vs 400 kcal).

Fettförbränning
Och nu till det som alla undrar över.. hur var det med fettförbränningen? Föga överraskande var den signifikant högre under den promenad som utfördes i ett fastande tillstånd.
Före frukosten låg förbränningen av fett på 20±4,9 g, efter frukosten låg den på 14±6,5 g.
Den procentuella fettförbränningen låg på 54±14% (före frukost) och 37±14% (efter frukost). Kvinnornas procentuella förbrukning av fett var högre än männens (64±9 vs 47±12%).
There you have it, boys and girls, vill man förbränna fett så är det bäst att promenera före frukosten.
Procentuell vs absolut fettförbränning
Men vänta en stund. Hur var det nu med fettförbränningen.. är det de procentuella eller absoluta talen som är intressanta? Författarna tar upp ett exempel då de reflekterar över frågan:
"Följande exempel illustrerar skillnaden mellan relativ och absolut fettförbränning. Vid kartläggningen av våra försökspersoner fick de i samband med V02max-testet genomföra fyra submaximala arbeten till "steady state". Vid ett av arbetena joggade försökspersonerna på en genomsnittlig intensitet av 63% av V02max.

Om detta arbete skulle ha genomförts under 60 min, i likhet med promenaderna, hade deras procentuella fettförbränning förvisso varit lägre än vid morgonpromenaderna före frukost (33% vid joggning jmf 54% vid promenad), men den absoluta fettförbränningen hade i genomsnitt varit 50% högre (30 g jmf. 20 g) och energiomsättningen hade mer än fördubblats (750 kcal jämf. 350 kcal).
[...]

Man bör alltså inte luras av den relativa, procentuella fettförbränningen under ett arbete, för i så fall skulle den effektivaste aktiviteten vara att sova."

Inga kommentarer: