torsdag, november 22, 2007

Mumsiga recept -

bara att sätta fart. Hittade världens bästa sida med en massa härliga och smarriga recept!

Halv ciabatta med vitlök, tomat, basilika & kalkon












1 halva ciabattabröd med oliv eller tomat
4 skivor, tunnskivat påläggs-kalkon/hamburgerkött
2 dl finstrimlad salladskål
1 skivad tomat
1/2 skivad avokado
1/4-dels rödlök i ringar
1 msk philadelphiaost med vitlök & örter, light
grovmalen svartpeppar
färska basilikablad


Två sätt;
1. Lägg brödet i botten och bred osten på. Varva alla grönsaker och kalkon/hamburgerkött på. Krydda över med grovmalen svartpeppar.
2. Lägg salladen med övriga grönsaker i en hög på tallriken varvad med kalkon/hamburgerkött och kryddad med svartpeppar. Servera brödet med vitlöksphiladelphia till, lutat över alltihop.


Lättare saffransbullar












Underbart saftiga och goda lussebullar fast bra mycket nyttigare än traditionella. Man kan inte ens ana att degen skulle vara "nyttigare". Det här receptet innehåller 1/2 dl krossat linfrö samt 1/2 dl hackad mandel. Vill man kan man välja 1 dl av bara hackad mandel istället och vice versa.

Ca 20 st
50 g jäst
2 1/2 dl minimjölk
100 g kesella lätt 1% fetthalt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl ljus sirap
7-9 dl vetemjöl
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl hackad mandel
1 g saffran
1 tsk kardemumma
1 tsk salt


Pensling
1 ägg
russin

Börja med att;
sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, saffran, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, mandel och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30x40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.

Saffransskorpor














Jag har använt en silikonformsplatta med små rundlar i. Har du inte tillgång till en sådan går det lika bra att skära skorpor i önskad storlek.
Små goda skorpor smaksatta med saffran eller pepparkakskrydda. Om du vill att skorporna ska bli riktigt knapriga låter du dem ligga framme på en tallrik och torka ett par dygn.

50 g rapsolja
1 dl flytande honung
1 äggula
½ dl minimjölk
1,5 dl dinkelmjöl
1/2 dl vetemjöl
1 msk hackade hasselnötter
1 g saffran/ 1 påse pepparkakskrydda (finns färdiga påsar i kryddhyllan)
½ tsk bakpulver
½ tsk hjorthornsalt

Rör ihop fett och honung med elvisp. Tillsätt äggulan och mjölken. Blanda mjölet med hackade nötter, krydda, bakpulver och hjorthornsalt och rör ner allt i smeten. Arbeta ihop till en deg. Tryck med fingrarna ut degen till en platta på en bakplåtspapperklädd plåt ca 10x15 cm.Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-12 minuter. Låt kakan kallna på galler innan du skär i den. Skär sedan i små stänger eller fyrkanter.


Ugnstekt lax med kål & morotsomelett














2 portioner
2 laxfiléer
2 msk finhackad dill
2 dl grovt riven morot
1 gul lök, finhackad
2 dl riven potatis
1 dl strimlad savoykål
2 ägg
1/2-1 dl minimjölk
mineralsalt och peppar
2 msk olivolja


Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och sätt in i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Riv morot, finhacka lök, riv potatis och strimla savoykål. Blanda riv och hack med ägg, mjölk, salt och peppar. Häll oljan i en medelvarm panna. Häll i blandningen och låt steka på medelvärme tills smeten stannat ordentligt. Dela den i fyra tårtbitar med hjälp av stekspaden. Vänd varje bit försiktigt och stek även på andra sidan. Servera laxfiléerna med lite dill och två bitar omelett var.

Vit vaniljglögg













Här är min favorit med doft av tranbär, kanel och vanilj. De klassiska recepten bidrar med alldeles för mycket socker. När vi ersätter en stor mängd socker med mindre honung får glöggen en mindre söt smak och därmed en lite annorlunda smak mot vad vi är vana vid.

1 flaska vitt vin ( Alkoholfritt går bra)
2 kanelstänger
8 kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
1 tsk krossade kardemummakärnor
1/2 pomeransskal
1/2-1 dl honung+ 1/2 dl färskpressad apelsinsaft
2x vaniljstång
Mandel
torkade tranbär


Värm vinet, kryddorna och en bit skalad ingefära försiktigt i en gryta. Koka ej. Rör i pressad apelsinsaft och honungen tills den löst sig, lite i taget och smaka av för att känna när du tycker att det räcker. Skär upp bägge vaniljstängerna med en liten vass kniv på längden och lägg dem i grytan. Häll upp glöggen i en karaff och låt stå i kyl över natten, gärna flera dygn, så att alla ingredienser får ligga i vinet och dra. Värm upp igen, sila och tillsätt bär om så önskas. Servera med tranbär och skållad mandel.

Inga kommentarer: